dimarts, 22 d’octubre del 2013

Una joia al cor de Kabul que fa olor a Nobel


I el ressò de les muntanyes
Khaled Hosseini
Edicions 62

Col.lecció Balancí

L'extrema sensibilitat de Khaled Hosseini, els temes que aborda, la delicades amb la qual afronta les alegries i les misèries de la vida fan que, si hi ha alguna mena de justícia en el món de les llestres, l'Acadèmia Sueca hagi d'atorgar el Nobel de Literatura a aquest escriptor afganès capaç de narrar històries amb un ritme i una intensitat només apresa després de generacions compartint litres i litres de te bullent al voltant d'un foc de camp encès al bell mig de les muntanyes afganeses.
El gran públic va conèixer Hosseini amb la colpidora El caçador d'Estels (2003) i es va doctorar quatre anys després amb una espectacular Mil sols esplèndids. Ara, aquest veritable monstre de la literatura, ha fet un parèntesi de set anys abans d'oferir al món un autèntic regal: I el ressó de les muntanyes.


Hosseini segueix aprofundint en la seva bestial capacitat de descriure els personatges. De fer-ne uns retrats tan i tan reals que el lector sembla que estigui mirant una fotografia. Siguin els protagonistes, els veritables eixos narratius, siguin els caràcters de segona i tercera fila que engreixen el fil argumental. Un fil argumental que Hosseini mima, arrodoneix, acarona i prepara fins a llençar un cop de puny, agre, allà on resideixen els sentiments dels lectors. A vegades, és necessari amputqar un dit per salvar una mà.

Aquesta fenomenal novel·la arrenca amb un conte tradicional afganès que sacseja i conmou. És l'ham que llença aquest prestigitador dels sentiments per atrapar els lectors que neden en un mar farcit de contrastos entre les relacions entre pares i fills, entre germans, entre Orient i Occident, entre el món rural i l'urbà, entre les classes riques i pobres d'un país en eterna reconstrucció....

Hosseini desborda talent, unta de sensibilitat qualsevol acció que describeix i la seva imaginació, sempre fèrtil, fa pensar que en el seu univers mental cada història que conforma la trama de I en el ressó de les muntanyes tindria entitat pròpia suficient per ser una novel.la per si mateixa. Quan faran la pel:lícula?

Joan López Escofet

Mireu el booktrailer:  http://grup62.cat/l-106313 en Grup62.cat

Si voleu seguir l'autor, el seu facebook oficial: https://www.facebook.com/KhaledHosseini

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada