dijous, 20 d’abril del 2017

Recomanats de Sant Jordi 2017 de no-ficció


























RETROTOPIA / RETROTOPÍA

Zygmunt Bauman. Arcàdia / Paidós. 19 / 15,95 euros

El gener passat va desaparèixer als 91 anys un dels filòsofs més punyents de l'actualitat i ara arriba el seu últim assaig on analitza com després d'haver perdut l'esperança que el futur no portarà un món millor hem substituït aquesta utopia per una altra de basada en el passat. No importa que el temps i els fets hagin demostrat que aquestes utopies també eren falses. La nostàlgia és un joc perillós que Bauman posa en evidència.



EL GEN. UNA HISTÒRIA ÍNTIMA / EL GEN. UNA HISTORIA ÍNTIMA
Siddhartha Mukherjee. La Campana / Debate. 24,90

Fa mig segle, Jürgen Thorwald va aconseguir convertir en un supervendes ‘El siglo de los cirujanos’, combinant divulgació mèdica i dots narratius. Després d'aconseguir el Pulitzer amb el seu llibre sobre el càncer ‘El emperador de todos los males’, Mukherjee aconsegueix el mateix efecte amb el seu relat del segle de la genètica, amb dos valors addicionals, la seva experiència mèdica i l'impacte de les malalties hereditàries en la seva família.



HOMO DEUS

Yuval Noah Harari. Debat / Edicions 62. 23,90 euros

Després de l'èxit que va suposar 'Sapiens', una història de la humanitat relatada amb prosa lleugera i perfecta, Harari es proposa abordar un tema no menys ambiciós: què és el que ens depara el futur. I aquest futur queda emparat en la religió, o el que Harari defineix com la nostra capacitat per explicar-nos històries, siguin aquestes religioses o polítiques (fica al mateix sac les utopies comunistes, per exemple). Un gran llibre.



DE QUÈ PARLO QUAN PARLO D'ESCRIURE / DE QUÉ HABLO CUANDO HABLO DE ESCRIBIR
Haruki Murakami. Empúries / Tusquets. 19,90 euros

Murakami ja va explicar el que significava per a ell córrer, des d'una posició més aviat transcendental. Aquí desplega les seves reflexions sobre els escriptors en general i la seva particular cuina literària. I el resultat té un valor especial perquè el venerat autor japonès, ja se sap, és tan reservat i gelós de la seva intimitat que molt poques vegades ha accedit a parlar tan obertament del seu treball.




LA MEMORIA SECRETA DE LAS HOJAS
Hope Jahren. Paidós. 20 euros

Hope Jahren explica una història d'amor per la botànica, treball dur de laboratori i convivència amb el trastorn bipolar. És capaç, sense antropomorfismes de cap tipus, de fer-nos sentir com els arbres suen o creixen buscant la llum igual que les persones buscant el coneixement, com els camps de blat de moro cruixen mentre les canyes creixen una polzada al dia o l'aventura d'una arrel per buscar aigua.




ESTIMADA UEAWELE. MANIFEST FEMINISTA EN QUINZE CONSELLS / QUERIDA UEAWELE. CÓMO EDUCAR EN EL FEMINISMO
Chimamanda Ngozi Adichie. Fanbooks /  Random House. 5,90 euros


Una amiga de l'escriptora nigeriana instal·lada als Estats Units li va anunciar que tindria una nena i, ja que l'autora havia dictat una impressionant conferència sobre el tema, ‘Tots hauríem de ser feministes’, li va demanar consell per educar la seva filla en el feminisme. Ngozi Adichie es va prendre la tasca molt seriosament i va resumir les seves reflexions en 15 punts, a manera de manifest, que no tenen pèrdua.




EN DEFENSA DE LA CONVERSACIÓN
Sherry Turckle. Àtic dels Llibres. 21,90 euros

Malgrat estar hiperinformats i hiperconnectats, cada vegada ens trobem més sols físicament davant les pantalles. L'autora proposa utilitzar la vella tècnica de la conversa cara a cara, sense suport tecnològic. En aquest acte “humà i humanitzador” aprenem a escoltar i a experimentar el sentiment “de ser escoltat i comprès”.  A més aquest contacte directe fomenta la introspecció.

BARCELONA. LLIBRE DELS PASSATGES / BARCELONA. LIBRO DE LOS PASAJES /
Jorge Carrión. Galaxia Gutenberg. 21,90 euros

Prenent com a model ‘El llibre dels passatges’ de Walter Benjamin, un intent inacabat d'establir una geografia literària i filosòfica parisenca, l'escriptor Jorge Carrión es val dels recòndits passatges barcelonins per fer un llibre a la vegada d'assaig i de reflexió en què desenvolupa una trajectòria vagabunda per la ciutat, animat pel vell esperit del ‘flâneur’. Una mirada genuïna i original que va més enllà de les meres localitzacions.




CÓMO SER BILL MURRAY
Gavin Edwards. Blackie Books. 23 euros



L'actor d'‘Els caçafantasmes’ i fetitxe del cine postmodern s'ha convertit en ídol de ‘hipsters’ pel seu estil autoparòdic i com a desgana. Aquest llibre escrit pel periodista de la revista ‘Rolling Stone’ Gavin Edwards està escrit com si es tractés d'un llibre d'autoajuda amb una sèrie de regles derivades de la suposada filosofia vital de Bill Murray molt divertides. En el fons és un exercici de llibertat.

AVENTURAS IBÉRICAS
Ian Gibson. Ediciones B. 20 euros

Seguint el model de l'hispanista britànic Richard Ford –res a veure amb l'autor americà- Ian Gibson explica algunes de les seves obsessions espanyoles al llarg de gairebé 60 anys d'amor incondicional a aquest país. Ara bé, la passió (especialment la lorquiana, també present en aquest text) no ennuvola la capacitat crítica de Gibson que també destaca els nostres defectes. Un llibre miscel·lani sobre llocs, personatges i llibres.

LA VIDA QUE APRENC
Carles Capdevila. Arcàdia. 16 euros

Una selecció dels articles que el periodista Carles Capdevila ha publicat al diari ‘Ara’ en què passa revista a totes les seves preocupacions, especialment als fets més quotidians com l'educació, un dels temes habituals d'aquest pare de quatre nens. Tot el llibre està impregnat per la lluita que ha mantingut aquests últims anys contra el càncer i per l'excepcional mirada carregada d'humanitat i humor de l'autor






SOTA LES BOMBES
David Iñíguez i David Gesalí. Angle. 23,90 €

Una reconstrucció plàstica dels bombardejos que van patir les ciutats i la costa catalanes durant la guerra civil, dels intents a càrrec de la defensa aèria per combatre'ls, i de la defensa passiva per mitigar-ne els efectes. Amb tot, és alguna cosa més que un àlbum il·lustrat: ha anat acompanyat d'una investigació de les fonts documentals, amb troballes en alguns casos inèdites pel que fa a arxius estrangers.



EL SIGLO DE LA REVOLUCIÓN
Josep Fontana. Crítica. 28,90 euros

Fontana va més enllà del seu ‘Por el bien del imperio’ en una història del món des del 1914 fins a la mateixa victòria de Trump, després de quatre dècades d'“un procés accelerat de desigualtat sense que hi hagi forces amb capacitat de frenar-lo”. “El que es diu en aquest llibre es podria resumir en el que Warren Buffet va dir fa tres o quatre anys, que la guerra de classes existeix i l'ha guanyat la seva classe, que és la dels rics”, resumeix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada